Veel getallen

Door het webinar van een paar weken geleden sta ik erg ‘op scherp’ voor wat betreft al dat meten en rekenen aan trainingen. Daarom voelt het als nogal tegen wil en dank dat ik van de week ook begonnen ben met Trainingpeaks. Daardoor heb ik voor het eerst ook training stress scores en dit soort getalletjes:

Ik weet wel wat dat wil zeggen, want Trainingpeaks is al jaren zo dominant dat dit soort termen overal opduiken: het zijn maten voor de totale inspanning, herstel en fitheid. Als je erin gelooft, maar dat doe ik niet. Dat deed ik al niet en sinds dat webinar nog minder.

En al helemaal specifiek deze niet in, omdat Trainingpeaks helemaal niets van mij weet. Daar keek ik wel van op: ik heb vrijwel niets ingevoerd, alleen het strikt noodzakelijke, en toch gaat ’t programma van alles voor me berekenen.

Waaronder mijn trainingszones, in hartslagen en tempo’s. Na de eerste hardlooptraining klopten die wonderbaarlijk, waaruit ik concludeerde dat ik kennelijk nogal gemiddeld ben (want daarop zijn de algoritmes gebaseerd natuurlijk), maar nadat ik ook nog had gewandeld werden ze een lachertje. Vandaag heb ik voor het eerst met een hartslagmeter gelopen en dat verbetert het niet. Dat verbaast me dan weer.

Nou goed, ik ‘mishandel’ Trainingpeaks dus nogal, want ik gebruik het alleen maar om gedetailleerde intervalinformatie te kunnen zien. Dan kan namelijk sinds een paar weken niet meer via het platform dat bij mijn Suunto-horloge zit. Ik heb nog een ouwetje (Ambit 2S) dat draaide op Movescount en dat platform had voor mij alles wat ik nodig heb, op een heel overzichtelijke manier. Maar Suunto heeft het opgedoekt en vervangen door een app. Voor mij heeft dat alleen maar nadelen:

  • Ik heb veel liever een website dan een app. Een app is priegelig op dat kleine telefoonschermpje en ik hoef m’n trainingsgegevens helemaal niet elk moment uit te kunnen lezen. Mijn horloge heeft geen bluetooth en om het uit te lezen moet ik sowieso naar een laptop of desktop. Maar daar kan ik dus verder niks meer op zien.
  • Ik wist via manlief al dat de interval-informatie van de app erg summier is, en tot mijn schrik ontdekte ik afgelopen week dat er geen gegevens over het vermogen per fiets-interval in staan. Dat is voor mij het belangrijkste gegeven van een fiets-intervaltraining, dus ik was echt een beetje in shock dat die app dat niet geeft. Je zou toch verwachten dat iets nieuws minstens de oude functionaliteit heeft, en dan zo mogelijk meer dan dat. Niet minder, en zeker niet minder aan wezenlijke informatie.
  • De app geeft een boel info die voor mij niet hoeft. Wat me het meest opvalt zijn de dingen die er wel op lijken alsof je non-stop met jezelf in competitie bent: ‘3e snelste tijd op deze route’, ’00:02:55 van uw beste’, een met pinnetjes opgeleukt 30-dagen-overzicht dat laat zien dat ik X % meer of minder heb gedaan dan voorheen – heel veel meer doordat ik de app nog maar kort gebruik:

    Strijdig met goed trainen is dit. Ik bedoel: je móet af en toe minder doen en langzamer zijn, dat is juist goed. En voor de competitie hebben we Strava toch al?

Voor mijn gevoel is deze app me door mijn strot gewurmd. Ik heb nog wat ge-heen-en-weerd met de Suunto-helpdesk, en dan krijg je van die fijne antwoorden waarvan de strekking is: de meerderheid van onze klanten wil dit zo, dus u heeft gewoon pech gehad, mevrouw Cornelis.

En wat ze ook zelf gewoon zeggen: als je andere dingen wilt zien, moet je maar naar een ’third party’. Ik gebruikte Strava al, maar dat is toch meer voor de gezelligheid; in de omzetting van de data van Suunto naar Strava gaat te veel verloren.

Dus op zoek naar iets anders en dan is Trainingpeaks een aardige, vooral ook omdat dat gratis is en een goed uitgewerkt privacy-beleid heeft – want je gooit toch een boel persoonlijke informatie naar zoiets (informatie bijvoorbeeld waar zorgverzekeraars interesse in hebben – was gister nog in het nieuws).

Inderdaad biedt Trainingpeaks de informatie waar ik behoefte aan heb, en nog heel veel meer. In getallen en grafieken. Kijk, dit is mijn intervallenloopje van vanochtend, met 4X8′ op 10-km-tempo:

Sohee… hoe ingewikkeld kun je het maken?

O, wacht, we zijn er nog niet, we hebben ook dit nog:

En dit:

En deze:

Oef….. Het enige wat ik wil zien bij deze training, zijn de buitenste twee kolommetjes hier, een knipje uit een veel grotere tabel:

Bij de even rijen (de intervallen) wil ik kunnen nagaan of ik in de buurt van mijn beoogde tempo van 5’35 heb gelopen (ja, prima) en of mijn hartslag dan niet boven mijn omslagpunt van 151 uit is gekomen (nee, ook goed, nouja, wel net wat aan de hoge kant, wat nog een effect kan zijn van het bloed geven van 11 dagen geleden – verder was dat niet meer merkbaar).

De rest filter ik wel weg. De Suunto-app geeft het tempo wel ook, maar alleen de gemiddelde hartslag. En priegeliger dus. Die hoef ik verder zo niet meer te gebruiken, die is alleen voor het doorgeven aan die andere platforms. Vooruit dan maar.

Toch voelt het als verlies. Het liefst wil ik gewoon Movescount terug. Niet alle vernieuwing is verbetering….


Reacties

Veel getallen — 2 reacties

  1. Als zelfs jij trainingspeaks gaat gebruiken! Dan moet ik ook maar eens kijken of wat het wat is. Verder kan ik met de meeste apps ook niet veel. Jij noemt het gepriegel ik noem het last hebben van dikke vingers. Zoals nu bijvoorbeeld met mijn marathonschema maak ik alle trainingen aan op de laptop. En zeker niet op de app. Ik weet dat je nooit op Garmin over zult stappen maar de info (of je het beoogde tempo haalde) die je zocht levert Garmin wel aan. Zelf tijdens het lopen al. Helaas alleen in de app en weer niet op de laptop. Tot slot de grafiekjes: persoonlijk geen last van. Maar ik ben techneut dus ik ben wel gewend om grafieken te lezen. Ik accepteer dan dat ik er soms langer naar moet kijken om te kunnen zien wat ik snap ;-).

    • Ha Robin, dank voor je reactie, daar kan ik ook weer een boel over zeggen:
      – Dikke vingers, ja, dat kan ook een reden zijn om liever op de laptop/pc te werken, dat kan ik me voorstellen. Ik denk zelf altijd: die ontwerpers zijn nog geen 45+, qua leesbril, dat merk ik aan wel meer apps. En dunne vingertjes hebben ze dus kennelijk ook.
      – Ik kan tijdens het lopen wel zien wat mijn tempo is, mijn horloge geeft het wel, nouja, afhankelijk van wat ik instel (hoe dat nu moet met die nieuwe app weet ik nog niet, dat wordt nog een volgende hobbel). Maar ik kan en/of wil niet meteen alles zien tijdens het sporten, daarom wil ik het ook achteraf zien.
      – Ik vind grafieken ook leuk en ik kan ze ook prima lezen, maar het is wel echt gigantische overkill zo, en trainen eigenlijk veel complexer maken dan nodig is, of in ieder geval die indruk wekken. En ook getallen te belangrijk. Voor sporten/trainen geldt zeer beslist: ‘not everything that counts can be counted’. Of zie dit artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/11/de-illusie-van-grip-en-overzicht-a4031258
      – Ik denk al twee jaar over een nieuwe horloge, maar ik kom er maar niet uit. Garmin is nog ver van mijn bed inderdaad, maar Suunto is door deze recente move wel fiks in m’n achting gedaald, moet ik zeggen. Overigens ook doordat ik vorige week 4 uur in de chat-wacht van de klantenservice heb gehangen, en daar geen excuses voor heb gekregen. Ik weet niet waar ze mee bezig zijn, gaat iets niet helemaal goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.