Rekenen aan koolhydraten

Voor de komende wedstrijden heb ik voor het eerst ooit een echt voedingsplan gemaakt. Tot nu toe deed ik het altijd een beetje intuïtief voor de triathlons, en bij lange fietstochten zaten er appeltaart-stops en dergelijke in en kwam het ook altijd wel goed. Maar voor straks ergens tegen de 5 (Bilzen) en 6 (Bocholt) uur bezig wilde ik het wat grondiger aanpakken, zeker ook om te oefenen voor volgend jaar, want bij zo’n hele triathlon is genoeg voeding binnenkrijgen één van de grootste uitdagingen – ‘eten’ wordt wel eens de vierde triathlon-discipline genoemd.

Ik kan in theorie 70 gram koolhydraten per uur verteren, al weet ik niet of dat in de praktijk ook lukt, zeker bij het hardlopen niet. Dus kom ik voor Bilzen, geschatte tijd 4u45, uit op ruim 300 gram koolhydraten. Daarvoor moet ik ongeveer dit wegwerken:

  • Direct na het zwemmen, bij de eerste wissel: 1 sportreep
  • Op de fiets: eerst 2 dubbele boterhammen met appelstroop, dan nog een reep, twee plakken ontbijtkoek, een bidon sportdrank, en tegen het eind een gelletje.
  • Tweede wissel: tweede gelletje
  • Tijdens het lopen: een zakje sportwinegums.

En daarbij tot wel 4 liter water, maar dat wordt onderweg verstrekt. Andere dingen trouwens ook, maar ik weet niet of ik het ‘spul’ van de organisatie van tevoren uit kan proberen (nooit iets onbekends eten tijdens een wedstrijd!) en kan bemachtigen onderweg, dus ik ga er maar vanuit dat helemaal self-supporting ben, dan kan het alleen maar meevallen. De kunst is wel om alle benodigdheden meegenomen te krijgen op de fiets. Ik denk dat dat nét lukt, onder andere dankzij mijn nieuwe tasje:

Tasje voor op bovenbuis

 

 

 

 

 

Tasje, zeg ik tasje? Dat heet een tubebox – het zit, hartstikke aerodynamisch, op de bovenbuis direct achter het stuur, met plaats voor enkele gels/repen/boterhammen.

Overigens wordt er meer vloeibaar voedsel en gel aangeraden dan in dit plan, maar ik ben gevoelig voor misselijkheid bij te veel gelletjes en ik doe het beter op iets solider eten. Misschien wordt die ene appelstroop zelfs wel marmite, want een beetje zout, daar houd ik ook wel van.

Nouja, zo dus – en ik kon zo op tijd wat bijbestellen van mijn vertrouwde merken (Born, Amacx – jammer dat die webshop de GU Chomps niet meer heeft, daarvoor moest ik uitwijken). Binnenkort komt er dus een doosje tjokvol koolhydraten binnen. Eigenlijk peperdure suiker en veel kunstmatigere voeding dan me lief is, maarja, in dit geval heiligt het doel de middelen. Ik gebruik die sportvoeding vrijwel alleen bij wedstrijden, en daarvoor om te oefenen. Als ik gewoon ga trainen, houd ik het het liefst bij gewone boterhammen en krentenbollen, bij winegums uit de supermarkt – en die appeltaart!

 


Reacties

Rekenen aan koolhydraten — 2 reacties

  1. Ik heb zelf zo’n xlab tasje in het midden, erg handig er passen 3-5 gelletjes in en dat is goed genoeg voor een halve triathlon.

    Ik ben zelf tegen vast voedsel omdat je bloed naar je maag verplaatst en dus niet naar delen van je lichaam gaat die kracht moeten geven waardoor je snelheid terug valt. Ook geeft het sneller een gevoel van misselijkheid doordat je maag druk bezig is en de energy aflevering is erg traag ook nog is erg traag. Dan het kauwen + lucht belemmering is ook iets wat ik niet al te handig vindt.

    Als je problemen met gelletjes heb kan je eventueel proberen er meer op te eten / drinken in je trainingen. Ik heb zelf aan het begin van het seizoen last van gelletjes omdat ze nogal veel suikers bevatten maar na verloop van gebruik 20 gelletjes in een maand is dat geheel weg.

    Tevens vindt ik 1 bidon met drinken wel erg weinig voor 90 kilometer ( als het een halve is ) zelfs voor een kwart is het nogal weinig. Ik zou toch richting a liter per uur inspanning gaan op de fiets.

  2. Ik ga ook zeker meer drinken dan 1 bidonnetje, hoor – alleen telt gewoon water niet meer voor de koolhydraten. En ik wil juist niet tijdens al mijn trainingen aan de gels e.d. – daarvoor is het me te kunstmatig eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.