Schandalig sexistisch

Het is al lang geleden dat ik hier iets postte over de beeldvorming van vrouwen in de sport, vandaag vind ik het hoognodig.

Daarbij speelt een rol dat ik hier en daar al wat kritische geluiden heb vernomen over dat het kennelijk nogal voor de hand ligt voor velen om in deze uitzonderlijke situatie terug te vallen in stereotype verhoudingen tussen de sexen. Eén voorbeeld uit de sport was dat voor de UCI het vrouwenwielrennen er duidelijk maar bijbungelde voor de nieuwe kalender. Waakzaamheid is geboden.

Het gaat om een filmpje op de site van de NOS. Het is op zich een leuk filmpje: polsstokhoogspringer Vloon laat zien hoe hij in de tuin van zijn trainer een opstelling heeft om toch te kunnen springen.

Maar.

Vrouwen komen er drie keer in voor: twee keer zijn eigen, en één keer de buurvrouw.  Zijn eigen vrouw (althans, dat neem ik aan) zien we meteen aan het begin in beeld terwijl ze haar haar loopt te kammen. Kort daarna gaat het erover dat Vloon en zij ‘lang’ hebben moeten praten voordat ze hun intrek namen in het tuinhuisje van de trainer. Aan het eind gaat het erover dat Vloon zo hoog springt dat hij de ‘topless zonnende buurvrouw’ zou kunnen zien, en of die geen bezwaar heeft tegen Vloons acties.

Daar komt bij dat in het filmpje alleen mannen actief zijn: naast Vloon zelf en zijn trainer zie je ook nog een jongetje springen.

Hoe krijg je het voor elkaar: de man als presteerder, de vrouw als op het uiterlijk gerichte zeurpiet die niets nuttigs te doen heeft en die mannelijke prestaties in de weg staat. En die je ook niet echt serieus hoeft te nemen, getuige Vloons gegrinnik als het gaat over het lange gesprek.

Het kan best zijn dat er op dit moment andere, belangrijkere dingen spelen. Maar dit blijft gewoon schandalig. Van de publieke omroep nogalliefst…

 


Reacties

Schandalig sexistisch — 6 reacties

  1. Ik vind het op het randje. Maar eigenlijk is het in en in slechte humor. Alsof grapjes over buurvrouwen nodig zijn om dit item te verkopen aan de kijker.

  2. Ik zou alleen die buurvrouw nog als grapje op kunnen vatten, al is dat ook op het randje al, zeker voor de publieke omroep. Maar de combinatie, dus met wat eraan vooraf gaat over/met zijn eigen vrouw én de manier waarop de mannen in beeld worden gebracht, gaat mij zeker te ver.

  3. Ja, de verslaggever was overduidelijk op zoek naar iets anders dan het objectief over trainen in Coronatijd te hebben. Onbegrijpelijk.

    • Ja, precies – opleuken ten koste van vrouwen. Was wat mij betreft onnodig, want het stukje is leuk, zijn opstelling is indrukwekkend!

  4. Vrouwen raar neerzetten zit zo diep verankerd in de cultuur dat het mensen nauwelijks meer opvalt als ze zien of zelf doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.